zondag 27 september 2009

klær og bærplukking

Oftewel, kleren en bessenplukken. (Ik moet toch iets doen aan jullie Noorse opvoeding ;-)

Nu het weer wat slechter wordt, dat wil zeggen wat meer regen en wat kouder, valt het op dat alle kleine kinderen bijzonder functioneel gekleed gaan. Wanten, dunne muts waar een dikkere overheen kan, regenlaarzen, regenbroek, regenjas. En dan natuurlijk lekker in de plassen stampen, zonder dat de ouders/creche vindt dat dat niet kan omdat ze dan nat/koud/vies etc. worden. Ik begin nu te snappen waarom de hut waar we een keer met Jitske en Romke naar binnen vluchten na 3 dagen in de tent weggehageld/regend/sneeuwd te zijn ons na een jaar nog herkenden. Onze kinderen waren totaal niet gekleed op het weer, volgens Noorse begrippen dan. Wij vonden dat we uitstekend ons best hadden gedaan.

Ook vandaag voor het bessenplukken, werden wij buitenlandse vrouwen goed geinstrueerd wat we nodig hadden om de dag door te komen. Namenlijk wanten, muts, warm drinken, iets te eten, regenkleding en laarzen. En we werden gecontroleerd bij aankomst en er waren reservespullen voor diegenen onder ons die het niet begrepen hadden, eigenwijs waren of wat dan ook. Dat controleren gebeurde bij mij ook toen ik op sopptur was.

Bij het bessenplukken heb je ook speciale spullen, trouwens, net als bij het paddestoelenplukken. Bij het paddestoelenplukken heb je je paddenstoelenmand en je mes, bij het bessenplukken heb je een afsluitbare emmer en een bessenplukker. Dat laatste is een soort hark/vork met daarachter een bakje om alles wat je van de struiken ritst in op te vangen. Erg handig, je plukt veel sneller een 10-liter emmer vol. Maar je krijgt ook veel meer werk achteraf omdat alle rotte bessen, blaadjes, takjes etc. er nog uitgevist moeten worden. Bovendien krijg je alle bessen door elkaar. Als je ze apart wilt hebben omdat je de verschillen goed wilt proeven bv. of omdat je een speciale taart wilt maken is met de hand plukken toch handiger. Alleen moet je dan vingerloze handschoenen hebben of koude handen hebben.

Het fijne van een groep nieuwkomers met begeleiders, is dat het makkelijker is om inlichten te krijgen over van alles en nog wat. We zijn op zoek naar ski's omdat Jitske op skitur gaat met school en het ons sowieso handig lijkt om ze te hebben van het winter. De fretex (een soort 2e handswinkel voor het goede doel) had ze niet. De 2e handsmarkt van de Remiks is alleen elke eerste zaterdag van de maand in het centrum. Maar ze schijnen ook elke dag bij het bedrijf zelf een tent te hebben met van alles en nog wat. En er werd me verzekerd dat er ook ski's waren. De begeleiders waren gelukkig Noor genoeg om te kunnen vertellen waar je op moest letten als je ski's kocht. Ga je langlaufen dan moeten de ski's smal zijn, wat langer zijn dan je zelf bent (tot je pols als je je arm boven je hoofd uitstrekt) en de skistokken moeten tot in je oksels komen. Dus ik ga morgenochten naar de soppel om ski's te zoeken.

Martijn en Romke zijn gisteren op huttetocht vertrokken. Ze hebben de sleutel meegenomen van de DNT en deze keer hebben ze ook aan eten gedacht. Ik ben benieuwd of ze het koud gehad hebben, want de laatste twee nachten heeft het in de bergen weer gesneeuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten