woensdag 2 september 2009

Huishouden

Ja, dat is echt een onderwerp apart. We hebben af en toe het gevoel dat we nog nooit een huishouden draaiende hebben gehouden. Hoe vaak we nu al niet 's ochtends om zeven uur voor de supermarkt gelegen hebben omdat er anders geen ontbijt is wil je niet weten. (te vaak dus) Het is ons nu helemaal duidelijk hoe het komt dat het loont om de supermarkt van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds open te hebben. Wij houden hem draaiende.

Wij zijn eens gaan kijken hoe dat komt. De broden liggen hier meestal niet voorgesneden in het vak. Als je wilt kun je zelf met de snijmachine alsnog je brood snijden. Thuis zelf zagen geeft natuurlijk dikkere boterhammen, waardoor brood sneller op is. We zijn de broden ook eens gaan wegen. Dat wil zeggen, een brood. Dat woog 700 gram. Dat is inderdaad minder dan de 800 gram die een brood in Nederland wegen moet. Verder bleek dat op de broodzak nog eens stond dat het brood 600 gram was. Toen zijn we maar eens op andere broodzakken gaan kijken want we zijn nog in het stadium dat we alle soorten brood uitproberen. Het gewicht van de door ons gekochte broodsoorten varieert van 600 tot 750 gram. Geen wonder dat het brood de hele tijd op is voor we eraan begonnen zijn.
Verder de melk. We halen even veel eenheden, namenlijk 6 pakken. Alleen realiseer je je niet dat daar in Nederland 3 pakken van 2 liter bijzitten, terwijl we hier alleen maar literpakken kunnen vinden. Ook alweer duidelijk hoe het met ons melktekort zit. Wat de overige boodschappen betreft lijkt het redelijk te kloppen met wat we gewend zijn.

Het schoonmaken van het huis is ook een item apart. We hebben een afwasmachine. Dat is dus even wennen omdat we die niet hadden. Gelukkig was de gebruiksaanwijzing aanwezig zodat we opkonden zoeken op welk programma je moet afwassen, hoe het komt dat het klepje niet opengaat voor het eind, zodat er klodders afwasmiddel in de machine liggen, uitzoeken hoe je moet laden, hoe lang het duurt voor de machine klaar is (zodat de broodtrommeltjes schoon en droog zijn voor ze weer geladen kunnen worden), wat er in het afwasmiddel zit want er branden lampjes dat het speciaalzout en het skyllemiddel bijgevuld moeten worden. Ik zou niet weten waar die voor nodig zijn, dat wordt nergens uitgelegd, de afwas is toch wel schoon. Dus dat laten we maar zo. De wasmachine had helaas geen gebruiksaanwijzing erbij. Dus maar op knopjes duwen waarvan je denkt dat ze doen wat er gedaan moet worden. De afbeeldingen bij de knopjes laten helaas aan duidelijkheid te wensen over. Gelukkig kunnen we veel concluderen aan de hoeveelheid tijd die de wasmachine nodig denkt te hebben en aan het aantal toeren waarop de wasmachine denkt te centrifugeren. De centrale stofzuiger hebben we nog niet uitgeprobeerd. Onze eigen stofzuiger is mee en die gebruiken we. Per slot zijn Aken en Rome ook niet op een dag gebouwd. Als ik vloeren veeg, wil ik ook nog wel eens de wisser gebruiken. Dan kan je op het laatst dat leuke veger en blik gebruiken. Het blik en de veger hebben hier een heel lange steel zodat je je niet hoeft te bukken. Iedereen van jullie die al wel eens in Noorwegen in een hut geweest is, weet wat ik bedoel.

De dagindeling is ook nog niet optimaal. Zoals jullie gisteren konden lezen, moeten de tijdstippen voor de avondmaaltijden nog gevonden worden, het ontbijt varieert, afhankelijk van het tijdstip waarop Jitske en Romke op school moeten zijn, tussen kwart over zeven en kwart over acht. Martijn is ook nog niet lang genoeg bezig om daar een ritme in te hebben. Vanochtend mocht hij niet voor half negen op het werk zijn omdat hij op dit moment een kamer deelt met zijn collega Boele. Die gebruikt de werkkamer ook als slaapkamer omdat hij zover van het werk woont. Als de verbouwing voorbij is, krijgt Martijn zijn eigen kamer en kan hij zijn eigen ritme aanhouden. Het middageten doen de kinderen op school en zij vinden dat de grote pauze te vroeg is. Ze hebben dan nog geen honger. En dat terwijl in de kleine pauze ze niet geacht worden al te eten of te drinken, maar buiten te zijn en te bewegen.

De bezigheden zijn ook nog niet op regelmatige tijden, behalve de dinsdag dan. Dat moet ook allemaal nog een beetje uitkristaliseren. Zoals jullie dus hebben kunnen lezen moeten we dus toch nog veel meer wennen, dan je in eerste instantie denkt. Maar al met al vind ik wel dat we kunnen zeggen dat we het goed doen.

groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten