maandag 17 augustus 2009

En het is alweer maandag 17.8.

We hoorden dat het heet is in Nederland. Vandaag was het hier 9 graden en geen zon. De gevoelstemperatuur was dan ook erg laag. We vonden zelfs een beetje alsof er vorst of sneeuw in de lucht zat. De eerste twee wassen zijn gedraaid, de kookplaat is schoongemaakt (een keramische plaat die ik eerst niet schoon leek te kunnen krijgen), de stereoinstallatie staat en werkt. We beginnen al aardig op orde te komen.

Jitske en ik hebben vandaag veel geld weggewerkt. Eerst boodschappen doen in de supermarkt, daarna kleren kopen in de stad. Het ene is 5 minuten lopen de heuvel op, het andere is 8 minuten lopen de heuvel af.

Er is ook al het nodige geskyped. Jitske kan de verhalen in de tussentijd al dromen. Waarschijnlijk baalt ze een beetje dat al haar vriendinnen vandaag niet bereikbaar waren met skype, terwijl wij wel opa's, oma's, zussen en vrienden te spreken kregen. En ook omdat toen haar mentor van het Libanon skypede het voornamenlijk Martijn was die aan het woord was.

Er staan nu nog maar vijf dozen in de kamer, dus het begint nu bijna echt te zijn. Martijn had net de Noorse nieuwsberichten op. We moeten nog kijken of er een soort Klokhuis en/of Jeugdjournaal te vinden is. Goed voor het Noors en de algemene ontwikkeling. Romke wil morgen op het schoolplein gaan waveboarden. Misschien komt hij wel met vrienden thuis.

Typisch Noors:
o Ook voor een klantenkaart schijn je een fødselsnummer nodig te hebben. Dus daar wacht ik nog maar even mee.
o De toetsenborden in Noorwegen hebben aparte toetsen voor de ø,å en æ. Zit het net helemaal in mijn vingers om alt L, alt w en alt z te gebruiken, moet ik met de rechterpink verder naar rechts gaan. Zodadelijk kan ik alsnog een octaaf op een piano spelen.
o De telefooncel die maandag buiten gebruik was omdat de hoorn eraf was, was woensdag gemaakt
o Er zijn meer telefooncellen dan in Nederland, terwijl er veel meer mensen een mobiel lijken te hebben
o Als mensen met mobiel bellen spreken ze zachter dan in een gewoon gesprek, Hollanders spreken dan juist harder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten