zaterdag 5 juni 2010

Prestvannet

In het kader van de internationale week was er een excursie in het Engels over het internationale leven van de vogels die je op het Prestvannet (priesterwater) tegen kunt komen. De excursieleider was Wim Vader. Een Nederlander die hier aan de universiteit werkzaam is.

Om het internationale aspect te benadrukken sprak hij zoveel mogelijk met alle deelnemers in hun eigen spraak, en gaf de vogels in alle talen hun naam. Hij sprak Engels, Noors, Nederlands, Duits. Misschien dan er meer talen waren, maar Italiaans sprak hij niet. Nu weten jullie meteen dat het een gemeleerd gezelschap was, dat meeging.

We hebben roodkeelduikers gezien. Over het algemeen zijn dat heel schuwe beesten die zich verre houden van mensen. Hier broeden drie paartjes op het meer. Wilde eend en kuifeend waren er ook te zien, samen met de Noorse stern. Wat opvallend was, was het feit dat er vogelkastjes opgehangen waren om spreeuwen te lokken. Dat kan je je vanuit Nederlands perspectief niet voorstellen. Als het nu nog voor mussen was.

De Noorse stern overwintert op de Zuidpool en broedt hier boven de poolcirkel. Oftewel, zoals Wim Vader zei: "deze vogel ziet de meeste zon van alle vogels". Per slot heeft hij twee keer per jaar de midzomernachtzon. Als je je bedenkt dat hij zo'n 25 jaar oud wordt, kan je gaan berekenen hoeveel kilometer zo'n beest aflegt in zijn hele leven.

De zwaluwen waren ook vertegenwoordigd. De boerenzwaluw en de oeverzwaluw. Het schijnt dat de oeverzwaluw hier algemeen is en de boerenzwaluw juist spaarzaam voorkomt. Waar in Nederland dat toch duidelijk precies andersom ligt.

Zo'n 30 kilometer verderop schijnen kemphaantjes bezig te zijn met baltsen en nestelen. Maar helaas heb ik geen mogelijkheid om daar te gaan kijken.

Het wintergroen is nog niet in bloei, maar is hier ook algemeen in tegenstelling tot Nederland, de bosbes staat in bloei, het heermoes bloeit, de dotterbloem ontluikt en varens ontrollen zich. Al met al een gezellige, leerzame wandeling.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten