donderdag 21 januari 2010

Zonnedag

De mørketid is officieel over. Die periode is van 25 november tot 17 januari. Dan is het middelpunt van de zon onder de horizon. Horizon gedefinieerd als zeeniveau. Vanwege alle bergen betekent dit in de praktijk dat de zon beneden in het centrum van Tromsø niet te zien is vanaf 22 november tot 20 januari. De 21ste januari wordt van ouds als zonnedag gezien. Dan kan men voor de eerste keer de zon zien vanaf de kerktrap, als het mooi weer is tenminste. Over welke kerk er wordt gesproken is onduidelijk.

En zoals er mørketidbollen verkocht werden aan het begin van de mørketid, worden er nu solboller verkocht. Een bakkerij in Tromsø zal er vandaag 45.000 leveren. Het grappige is dat solboller ook wel berliner bollen genoemd worden. En daar vind ik ze ook naar smaken. Het blijkt uit een krantenartikel ook dat het eigenlijk gewone berliner bollen zijn, maar dat ze hier in de stad de naam solboller gekregen hebben. Het schijnt ook dat in Tromsø nadrukkelijker gevierd wordt dat de zon weer terug is, dan in andere plaatsen boven de poolcirkel. Het ging zelfs bij Martijn op het werk zo ver dat er in de kantine zelf gebakken solboller te koop waren en dat later op de dag er nog een gezellig samenzijn was met solboller en koffie. Of er bij Jitske en Romke op school nog iets aan gedaan is weet ik niet want ze waren alle twee thuis vandaag.

Het was wel jammer dat er beneden in het centrum te veel mist hing om de zon te kunnen zien en dat wij hierboven last hadden van wolken aan de horizon. We hebben dus nog geen zon gezien, wel solboller gegeten. Eerst naar de supermarkt om de ingredienten te halen die we nodig hadden en om daar kant en klare solboller te kopen zodat we het verschil konden proeven met de eigen gebakken bollen. Daarna zelf bakken. Nee, deze keer is het deeg niet de pan uitgerezen. Ik kon alleen geen vanillekrem vinden, dus we hebben vanillesaus als vulling gebruikt. Die is was dunner en dus lastiger te gebruiken. Dank je wel voor het recept Jan, het ging goed. Uiteraard waren de eigen gebakken bollen lekkerder dan de kant en klaar gekochte. Die hadden trouwens aardbeienjam als vulling.

Liesbeth

2 opmerkingen:

  1. Mooi dat het gelukt is. Wij gaan ze vandaag bakken. De zon is dit jaar ook wat later dus wij kunnen ze ook wat later bakken vonden we. Ik moest ook even zoeken naar de vanillekrem maar heb het met hulp van Ananke gevonden. Het is een doosje van Tine (wie anders) en heet Piano Vanillekrem, dus niet de saus die idd te dun is. De krem is net zo dik als in puddingbroodjes. Maar je kunt ze met van alles vullen. In de Prix hadden ze keuze uit jam en krem. Het doosje staat bij de bakprodukten en niet in de koeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had bij de Prix wel de Piano chocoladepudding, de vanillesaus en nog iets gevonden. Maar misschien had ik niet lang genoeg gezocht. Ik had voor de vergelijking ook de broodjes bij de Prix gekocht. Die zelfgebakken broodjes waren uiteraard lekkerder. Maar inderdaad is de vanillesaus te dun.

    BeantwoordenVerwijderen