vrijdag 1 januari 2010

Nieuw!!!



Bij het bakken van de oliebollen, hebben we het gezegde 'het rijst de pan uit' aanschouwelijk gedemonstreerd. Dus toch maar niet gewacht tot de aangegeven rijstijd om was, maar meteen aan het bakken gegaan. Het beslag bleef doorgaan met rijzen, hoewel het niet meer warm stond. Dus de kunst was om snel genoeg te bakken, zodat het niet opnieuw over de rand van de pan kwam.



Daarna vonden we het tijd om de vuilcontainer maar binnen te zetten en alle post voor de buurvrouw maar uit de brievenbus te halen. Per slot weten we niet hoe er hier met vuurwerk omgegaan wordt. Maar terwijl we het deden, realiseerden we ons, dat het waarschijnlijk mee zou vallen. Per slot heeft iedereen hier stapels hout om het huis, hadden alle buren hun containers nog gewoon bij de weg staan en hadden we nog geen opgeschoten jeugd gezien, die aan het stunten was. Maar beter te veel opgeruimd dan te weinig. Achteraf bleek, dat we te veel hadden opgeruimd. Het was absoluut overbodig.

Vanaf een uur of tien 's avonds begon iedereen vuurwerk af te steken. Het knalde wel allemaal veel harder dan in Nederland, maar het was toch siervuurwerk. En om twaalf uur ging de scheepstoeter en begon het vuurwerk van de fjellheis. De fjellheis was voor de gelegenheid speciaal geopend van zes uur 's avonds tot twee uur 's ochtends. Kon je het vuurwerk uit de stad mooi van boven zien. De foto van 2009 is de helling waar de fjellheis boven op staat. Het silhouhet mooi uitgelicht met lichtjes. Toen stopte bijna alle particulieren met hun vuurwerk en stonden naar het vuurwerk op de berg te kijken. Dat was erg indrukwekkend. Helaas zijn de meeste foto's niet gelukt. Hieronder toch een indruk.



Toen het vuurwerk op de berg afgelopen was, gingen de particulieren weer door. Maar niet zo enthousiast meer als voor het grote vuurwerk. Het vuurwerk is hier duidelijk meer gespreid over de avond en meer op sier- dan op knalwerk gericht. Maar voor het vuurwerk begon werd eerst het jaartal op de berg aangepast in


De beste wensen voor dit nieuwe jaar van ons alle vier,
Liesbeth

Opgevallen:
- Martijn zag gisteren al schaduw in de tuin, achter het tuinhuisje
- Jitske kwam vanochtend haar bed uit met de opmerking dat ze schaduw op haar kamer had waargenomen
- Het is waar. De dagen worden duidelijk lichter en langer. Hoera, de zon komt terug
- Gehakt is hier gezouten of ongezouten te koop. Voor verschillende gerechten al klaargemaakt. De herkomst is minder duidelijk. Afkomstig van 'storfe' oftewel grootvee. Met een sterretje erachter voor de voetnoot. Maar de voetnoot geeft alleen het gehalte aan bindweefsel, vet, eiwitten etc, en niet van welke dieren het afkomstig is. Dus dat kan van paard, via koe en eland naar rendier en schaap en varken zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten