donderdag 14 januari 2010

Barneskole/basisschool

Afgelopen maandag heb ik als assistent op een barneskole gewerkt, in de eerste klas. Dat is te vergelijken met wat in Nederland groep 3 is. De school waar is werkte, gebruikt een heel ander model dan de meeste scholen in Noorwegen. Ze zijn wel gebaseerd op jaargroepen, maar doen hun best om de naschoolse opvang en de school naadloos in elkaar over te laten gaan, o.a. door deels dezelfde mensen dan te laten werken.

De school zit in een nieuw gebouw. Elke groep heeft een ruimte die ongeveer vier normale klaslokalen groot is. Daar staan een paar grote ronde tafels in en een paar kleinere. Verder is er een hoek waar ze de kring kunnen vormen, een keukenhoek, een stiltekamer, een aantal PC's, een onderwijskamer, een speelkamer en een docentenkamer. Dat alles heel mooi tot een geheel gemaakt. Uiteraard hebben ze, net als bij barnehages, allemaal hun eigen ingang met eigen garderobe. Die garderobe is vrij uitgebreid, want ook hier moet er ekstra kleding zijn, buitenkleding zijn, binnenschoenen zijn, etc. En uiteraard is er ook de droogkast waar alle natte kleding in gedroogd wordt, tussen het buitenspelen door.

Helaas heb ik niet echt goed kunnen zien wat er revolutionair was aan de onderwijsmanier, want we stonden met drie oproepkrachten de groep te draaien. Gelukkig is mijn Noors goed genoeg om met rekenen te kunnen helpen. Ze waren bezig om het optellen tot tien te automatiseren.

De dag van de kinderen was op maandag wel erg makkelijk. Van half negen tot tien werd er kring gedaan en gerekend. In de kring werden de gebruikelijke zaken, als welke dag het is, welke dag is het morgen, wat is de datum, heeft iemand nog iets te vertellen, etc. gedaan. Daarna werd het rekenwerk uitgedeeld en ging iedereen op zijn plaats zitten werken. Van tien tot half elf werd er voorgelezen. Van half elf tot elf werd er gegeten uit de meegebrachte broodtrommels. Daarna werd er tot twaalf uur buiten gespeeld. En vervolgens tot half twee (einde schooltijd) een film gekeken.

De kinderen die in de naschoolse opvang zitten, kregen vervolgens een broodmaaltijd van school en zouden normaal gesproken daarna weer buitenspelen tot ze gehaald werden. Helaas hadden de meeste kinderen te weinig droge kleren bij zich, zodat ze binnen bleven en of film konden kijken of achter de PC konden werken. Ook bij het overblijven waren we eigenlijk met te weinig mensen en konden we de boel net behappen.

Opgevallen:
- er is geen mayonaise te vinden in de supermarkt
- er is geen elmex te vinden in de supermarkt
- er liggen wel druiven, kersen en andere vruchten van duidelijk buiten het seizoen in de schappen
- ook hier worden tulpen verkocht bij de supermarkt (20 stuks voor bijna 300 kronen)

Liesbeth

3 opmerkingen:

  1. Hoi, leuke verhalen weer. Mayonaise zit vaak in een plastic zakje waar je een hoekje van af kunt knippen. Dit zakje wordt weer in een kartonnen doosje verkocht.
    Hilsen,
    Christophe & Cathrine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.mills.no/forsiden#/forsiden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Takk skal du ha. Vet du også om det finnes 'draadjesvlees' i Norge? (draadjesvlees oftewel sucadelappen)

    Takk skal du ha
    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen