zondag 17 januari 2010

Sneeuw, afwezigheid van

Het is nu al voor de tweede keer dat het gedooid heeft met veel regen. Daardoor is heel veel sneeuw weggesmolten. In de tussentijd is het weer gaan vriezen, maar is er geen neerslag meer gevallen en die wordt voorlopig ook niet verwacht. Dat geeft bij het lopen de nodige overlast, zoals we in eerdere blogs al geschreven hebben en met foto's geillustreerd.

Wat we al wisten uit Nederland, dat de sneeuw een lekkere warme deken is voor de planten en de dieren die daaronder leven, geldt hier natuurlijk ook. In extreme mate zelfs. Per slot vriest het hier veel harder dan in Nederland. Het Polarmiljøsenter heeft daar een onderzoek naar gedaan en de uitkomst gepubliceerd. De titel was: "Paradox: globale opwarming geeft een slechtere bessenherfst in het noorden".

De globale opwarming geeft zachtere winters, dat betekent dat er meer neerslag in de vorm van regen komt in de winter. Dat heeft weer tot gevolg dat het sneeuwdek gedeeltelijk of helemaal weg is in delen van de winter. Minder sneeuw betekent minder isolatie voor planten en dieren.

Een krachtige zachte periode in noord-Noorwegen on noord-Zweden rond 2007-2008 met de bijbehorende vorst op onbedekte grond had tot gevolg dat er een ernstige crisis voor kraaiheide en andere besdragende planten was. Onderzoekers observeerden in de daarop volgende zomer aanmerkelijke schade in de besdragende vegetatie en vooral bij de kraaiheide. De schade was zo omvattend dat hij zelfs zichtbaar was op satelietbeelden. Alle planten met een bovengrondse overwintering (wintergroene planten, dwergstruiken en bomen) staan bloot aan schade, sommige zijn er duidelijk gevoeliger voor dan andere. In de vegetatietypes die er het meest bloot aan staan zullen de besplanten teug gaan in aantal.

Het dierenleven heeft ook de direkte consequentie van een afwezig sneeuwdek. Beschutting tegen roofdieren en koude is afwezig en als ze afhankelijk zijn van bessen is ook te weinig voeding.

Conclusie van het onderzoek: "Er kan vorstschade ontstaan bij planten en dieren, op individuen en popultaties en op korte zowel als lange termijn.

bron: Polarmiljøsenteret november 2009 Helge M. Markusson, mediekontakt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten