vrijdag 14 mei 2010

VIP-behandeling

Onze gast is net op het vliegtuig gezet. Norbert kwam tien dagen geleden. Om hem ekstra goed te onthalen is Martijn naar Schiphol gegaan als ontvangstcommittee. Hij heeft onderweg al het nodige aan reisgids gespeeld, gezorgd dat de overstap in Oslo gehaald werd, want ze hadden maar een uur.

Hier in huis aangekomen, zijn we op dezelfde voet doorgegaan. Een vrijbrief voor de koelkast, de kaart van de stad, een gespreid bed en een amusementsteam. Het amusement was zowel op natuurgebied: een stuk fietsen, een stuk wandelen, een boottocht. Op die manier is aardig wat van de omgeving gezien en ervaren. Ook op het gebied van lichaamsbeweging was er aardig wat aanbod: fietsen, wandelen op geëgaliseerd terrein, wandelen op geaccidenteerd terrein maar met asfalt, wandelen in de bergen, langlaufen. Op het gebied van kultuur was er uiteraard ook het nodige te beleven: musea, lezingen, films, ... Op het gebied van samenleving hebben we ook nog het nodige gedaan: russ bekeken, bezoek aan school, tv-programma over het schoolsysteem na de hervorming van 1994, de duurte van de alcohol, het feit dat na 18:00 het niet meer te kopen is in de supermarkt, de prijzen, ... En uiteraard ook het sociale aspect werd niet vergeten: samen eten, boottochtje maken, langlaufen, ...
Last but not least: de ontspanning. Heerlijk in de zon op het terras koffie drinken, boekje erbij, niemand die je lastig valt. Naar bed wanneer je wilt, opstaan als je zin hebt.

En dan is het allemaal voorbij. Er moet een vliegtuig gehaald, er moet overgestapt op Oslo. Er zijn wel vijf uren overstaptijd. Je wordt nog net naar het vliegveld gebracht en dan is het allemaal over. Over? Nee, de grootste verrassing staat op het vliegveld te wachten. Je wordt tot Amsterdam toch nog begeleid door een vrouw die al je vragen over zeewater kan beantwoorden, je gezellig bezig houdt bij het overstappen, je lekker met rust laat tijdens het vliegen zodat je toch ook nog kan ontspannen met een tukje.

En morgen komen de volgende gasten.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten