zaterdag 8 mei 2010

Russ

Sinds iets meer dan een week lopen er allemaal mensen in tuinbroeken rond. Die tuinbroeken zijn of rood (studiespesialisering), of blauw (studiespesialisering met ekonomi), of zwart (ingenieur) of groen (agrarisch). De mensen die ze aanhebben zijn jong, zo rond de 18. Oja, natuurlijk het is russtida.

Vanaf 1 mei tot en met 17 mei gaan de leerlingen van de laatste klas videregående zo gekleed. Het is een soort overgangsritueel. Het woord russ zou een afkorting zijn van "cornua depositurus", het afnemen van de hoorns. De russen delen namaakvisitekaartjes uit, met allemaal grappig bedoelde opmerkingen. Omdat die kaartjes natuurlijk door de jeugd verzameld gingen worden en er schuine opmerkingen opstonden, hebben de meeste russen tegenwoordig twee verzamelingen kaartjes bij zich. Een om aan schoolkinderen te geven en een voor volwassenen. Wil je meer weten over russfeiring, dan kan je dat lezen op wikipedia

Opgemerkt: gaan de Noren in de winter alle sneeuw bij elkaar vegen, nu in het voorjaar spreiden ze de sneeuw weer uit over de straat. Het wordt op die manier bezigheidstherapie. Maar het zal wel nuttig zijn om de sneeuw sneller te laten smelten, zodat je in je eigen tuin kunt gaan zitten.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten