maandag 31 mei 2010

Huttentocht






Afgelopen weekend hebben Romke, Jitske en ik een huttentocht gemaakt. De meeste sneeuw is inmiddels verdwenen. Ook in de riviertjes die we over moesten steken was het water al lager, de enorme vloed van smeltwater van de laatste weken is op z'n retour. Er waren maar twee riviertjes waar het water tot bijna kniehoog kwam. Romke en ik kozen voor schoenen-zonder-sokken om de rivier door te waden, zodat we natte schoenen, maar droge sokken hadden. Jitske ging voor de variant sokken-zonder-schoenen. Dus die had droge schoenen en droge reserve-sokken. Alleen moest ze wel 50 meter op natte sokken door de sneeuw lopen, ook geen pretje :-). Maar aangezien het bijna 20 graden was en de hemel strakblauw was, kon een beetje water en kou de pret niet drukken. Bovendien waren we inmiddels vlak bij de hut.

Onderweg hebben we nog 'gezwommen' in een klein meertje dat niet te diep was. Fijn even afkoelen. Ook kwamen we weer de nodige rendieren tegen, inmiddels blijkbaar weer naar het noorden gebracht. In de herfst gaan ze per vrachtauto en/of schip naar het zuiden, want 's winters is er niet genoeg eten voor ze te vinden op de hoogvlakte rond Tromsø. We hebben in ieder geval twee pasgeboren rendierkalfjes gezien, echte Bambi's, compleet met gewankel op de poten en speels rondhuppelen.

's Avonds bij de hut kwam er een Saam op een sneeuwmobiel langs, die z'n rendierkudde kwam inspecteren. Geen probleem zo'n snowmobiel, al lag er rond de hut bijna geen sneeuw, zo'n ding kachelt ook op de hei gewoon door. We hebben zeker een uur samen thee zitten drinken, terwijl hij af en toe wat vogels aanwees en benoemde (jammer dat Liesbeth er niet bij was), of wees waar hij rendieren zag. Hij wilde graag weten waar en wanneer wij rendieren hadden gezien. Het leven is voor hen een stuk makkelijker geworden door alle modene hulpmiddelen als mobiele telefoon, verrekijker en snowmobiel. Het zag er romantisch uit, zo'n zomeravond met volop licht, warmte en zon, maar 's winters moet het toch niet altijd een pretje zijn in weer, wind en donker...

Zondag was het bewolkt maar wel droog. Prima wandelweer, en doordat het wat minder warm werd, werd ook de sneeuw niet zo papperig.

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten