zaterdag 7 november 2009

Pedagogiek

De leraren hier hebben allemaal een 'allmenlærer'opleiding. Dat wil zeggen dat ze alle vakken leren, net zoals basisschoolleerkrachten bij ons. Met die opleiding mogen ze dan, anders dan in Nederland, tot en met de onderbouw van de middelbare school les geven. Sterker nog, als je pedagogiek gestudeerd hebt, wordt je eigenlijk al in staat geacht om alle vakken te kunnen geven. Per slot, als je de pedagogiek maar goed beheerst, zou dat vanzelf moeten gaan. Je kan eventueel je wel verdiepen in een vak, je specialiseren, en dan ga je vanzelf ook meer lessen geven in dat vak.

Omdat de Noren door hebben dat qua kennisniveau ze wat achter lopen t.o.v. de andere westerse landen, is er een nieuwe wet aangenomen, de kunskapslovten. (als ik het goed spel). Dat houdt in dat alle leraaropleidingen aangepast gaan worden en dat dit het laatste jaar was dat je als allmenlærer kon beginnen. Of dit nu inhoudt dat er alleen maar vakleerkrachten komen op alle niveaus is me niet helemaal duidelijk. Wel dat de pedagogen een aardige veer hebben moeten laten.

In de bovenbouw van de middelbare school staan wel alleen maar vakleerkrachten. Dat zijn mensen die wel minstens een jaar pedagogiek hebben gedaan, maar ook redelijk wat vakinhoudelijke kennis hebben. Wat dat precies inhoudt, is me nog niet duidelijk.

Opgevallen:
- De maan gaat niet onder. Dat er poolwinter was zonder zonsopkomst was me bekend (hij begint er duidelijk aan te komen), dat er poolzomer is zonder zonsondergang was me ook bekend. Maar dat de maan niet ondergaat is nieuw voor me. Ik zal de hemelmechanika nog eens door moeten lichten. Misschien komt er ook een periode dat de maan niet opkomt.
- Ik weet nog steeds niet of er op zaterdag nu wel of geen postbestelling plaatsvindt. In de tussentijd weet ik dat er op zaterdag post bezorg wordt. Ik heb van de HRO een verklaring gekregen dat ik daar gewerkt heb. Dat was de enige arbeidsverklaring die ik nog miste van mijn arbeiders. Het schijnt te helpen bij het vinden van een baan. De rektor van Frisvold privat gymnas had erom gevraagd. Nu moet ik maandag maar eens gaan vragen of hij al een beslissing genomen heeft.
- Er is geen markt, behalve een vast kraampje met verse garnalen dat er elke dag staat.
- De biebkaart kan je door heel Noorwegen gebruiken als je je fødselsnummer opgegeven hebt
- Je kan zoveel boeken als je wilt lenen uit de bieb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten