maandag 23 november 2009

IJspret

Afgelopen zaterdag hebben we geschaatst, de kinderen en ik. Martijn was met zijn nieuwe fiets aan het spelen. Je ziet dan de mooiste zaken op het ijs. Je kunt hier ijshocky-schaatsen, kunstschaatsen, friese doorlopers en lage noren vinden. Vanaf morgen is er een nieuwe schaats op het ijs, de zandstra 'klap'schaats. Dat is een metalen variant van de friese noor (een doorloper zonder krul), waar de riempjes vervangen zijn door een ski-binding. Ik heb namelijk mijn friese doorlopers ingeruild voor deze moderne schaatsen. Omdat je schoen alleen bij de teen vastzit, heb je een soort klapschaatseffect. Een ander voordeel (of nadeel, het ligt eraan hoe je ertegen aan kijkt) is dat door de afwezigheid van riempjes en de 'vaste'verbinding, je nooit meer een scheve schaats kunt rijden.




Volgens de verhalen kun je nu dus langlaufend bij een meer terecht komen, van je ski's afstappen, op je schaatsen stappen, je ski's aan je rugzak binden, je jack over je ski's doen als een zeil en vervolgens met zo'n 50 kilometer per uur verder schaatsen. Ik vraag me af hoe serieus dat verhaal is. Als er sneeuw ligt, ligt dat ook op het meer.

Voor de rest hebben ze hier nog een aantal andere leuke zaken om de winter spelend door te komen. Bijvoorbeeld een soort stepslee


Bestuurbare slees, zoals


En de nodige vormen van kinderslees, zoals



Die laatste wordt nu op de barnehages veel gebruikt om lekker over de rijp naar beneden te glijden.

Behalve al dit soort spannende zaken, zagen we ook fietsen, kinderwagens, wandelwagens en mensen op het ijs. Romke vond nog een ingevroren vis. Die heeft deze winter dus niet overleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten