maandag 23 november 2009

Bios en mørketid

Afgelopen zaterdag is de mørketid officieel begonnen. We hebben de laatste zonnestralen mee mogen maken tijdens het schaatsen. Daarna hebben we het gevierd met mørketidbollen. Ze zien eruit als bossche bollen/moorkoppen, maar ze zijn niet van soesjesdeeg, maar van berlinerbollendeeg. Er zit een vulling in, maar dat is geen slagroom en ook geen vanillevla-achtig iets. Wat het wel is, weet ik niet. Het schijnt dat dit een variant is op de zonnebollen, die later in het seizoen te krijgen zijn. Die schijnen er eerst geweest te zijn. Ach ja, de winkeliers willen ook omzet.

Het valt me op, dat ondanks het feit dat de zon niet opkomt, het toch redelijk licht is. Verstandelijk weet je wel dat ook voor zonsopgang het al licht is en na zonsondergang het nog een poosje schemert. Maar voor mijn gevoel zou het na het ingaan van de mørketid donker zijn. Ach ja, gevoel en verstand blijven twee verschillende zaken.

Op Noorse les vond onze leraar dat mørketid beter 'blauwe hemeltijd'kon heten. Hij vond mørketid te negatief klinken en bovendien niet waar. Er was een mooie blauwe hemelkoepel.

Zondag zijn Jitske en ik naar 'New Moon' geweest. Zo'n Noorse bios is toch anders dan de Nederlandse, hoewel er natuurlijk ook de nodige overeenkomsten zijn. We hadden via internet kaartjes gekocht en konden ze bij zo'n apparaat afhalen. Daar werd je gewaarschuwd dat het touchscreen alleen werkte als je vingers warm genoeg waren. In de zaal waren geen stoelverhogers voor kinderen te vinden, zoals in Nederland vaak wel. Wel konden bij alle stoelen de rugleuningen wat naar achter als je er lekker tegenaan leunde. Dat was luxe. De meeste mensen komen, net als in Nederland, met popcorn en frisdrank de zaal binnen. Ook hier dus geen pauze. Vervolgens veel reclame voor bedrijven. Maar anders dan in Nederland, waren het hier alleen maar lokale bedrijven die reklame maakten, de brilleman om de hoek, de kappen twee straten verder, etc. Het viel Jitske op dat de acteurs in de reclame niet van de broodmagere modellen waren, maar veel meer gewone figuren hadden, zoals je ze ook op straat tegen komt. Er werd niet gezegd dat de mobiels uitmoesten, wel was er een waarschuwing dat je eraan moest denken dat je niet als enige in de zaal zat. Dus veel indirekter, of veel algemener. Bij deze bios, word je via een andere uitgang naar buiten geloodsd na afloop van de film.

Opvallend:
- het is goed voor mijn gevoel van eigenwaarde om gevraagd te worden om te werken
- het is goed voor mijn gevoel van eigenwaarde dat ik degene ben die regelmatig nee kan zeggen
- het systeem dat gebruikt is voor Jitskes beugel in Nederland is een ander systeem dan ze hier gebruiken
- onze Nederlands orthodontist had blijkbaar niet geschreven welk systeem hij gehanteerd had

groetjes,
Liesbeth

1 opmerking:

  1. Hoi liesbeth martijn jitske en romke,

    Jeetje wat gaat de tijd snel, jullie zitten nu echt al een poosje in noorwegen. En de donkere tijd is dus nu aangebroken.

    Ja liesbeth ik had ook in mijn hoofd dat het dan helemaal donker zou zijn, maar dat valt dus mee?

    Genieten jullie daar? vinden jullie de tijd snel gaan?

    Nou veel liefs

    Sofie

    BeantwoordenVerwijderen