zondag 25 april 2010

Noorse producten

Om de pret compleet te maken voor we terug moeten naar Nederland, zijn we bezig om alle produkten uit de supermarkt die we nog niet geproefd hebben, in Nederland niet te krijgen zijn en ons wel interessant genoeg lijken, uit te proberen.

Het eerste dat we uitprobeerden was de tukkmjølk. Dat is een dikke melk, zurig van smaak en met een gladde consistentie, alsof hij met gelatine is aangemaakt. Hij wordt gemaakt door verblad te nemen, dat te persen, en de melk en het geperste verblad te mengen en te laten staan.

Vetblad is in Nederland een plant die op de Rode Lijst staat, oftewel, een beschermde plant is die bijna is uitgestorven. Hier in Noorwegen is hij blijkbaar niet bedreigd.

Uiteraard hadden we al andere producten uitgeprobeerd toen we hier net waren, zoals de wafels, lefser, rendiervlees, gezouten boter, kulturmelk (een soort yoghurt, maar dan milder van smaak, zoals boerenyoghurt), bananpålegg (een smeersel van banaan en suiker voor op brood), gedroogde vis als snack, lapskaus, en nog zo wat van dat soort dingen. Maar nu ben ik stelselmatig de supermarkt aan het afstruinen naar alles wat me interessant lijkt om nog uit te proberen. Het enige dat we in ieder geval niet gaan proberen is walvisbiefstuk, hoewel dat wel in de vriezer van de supermarkt ligt.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten