zondag 18 april 2010

Belasting

Dit jaar mogen we twee belastingformulieren invullen. Heerlijk. Allebei de formulieren zijn compleet onbekend. Allebei de inleverdata zijn anders dan normaal. Later, dus dat is altijd goed.

Het dunste formulier is twee kantjes, alles is al ingevuld. Dat wil zeggen, alle posten waarvan de Noorse belasting denkt dat ze niet op jou van toepassing zijn, zijn al weggelaten. Alle posten die ze denken dat jij hebt, hebben ze ook al voor je ingevuld. Het zou dus alleen het controleren van de cijfers en het ondertekenen moeten zijn. Maar de adder zit natuurlijk in alle posten die je zelf moet bedenken.

Het andere formulier is 100 kantjes, er is niets ingevuld, je moet alles zelf bedenken aan cijfers. Maar het is wel veel makkelijker, in die zin dat alle mogelijke posten er al in staan en je dus niet hoeft na te denken of de belastingdienst iets over het hoofd heeft gezien.

We zijn maar het eerst met het Noorse belastingformulier begonnen. Dat moet op Konninginnedag uiterlijk ingelverd zijn. Daar moeten we ook een heel ander belastingsysteem voor leren kennen. Hoewel de basis hetzelfde is: inkomen, vermogen, eigen huis, winst uit kansspelen, aftrekposten voor het verkrijgen van arbeid, erge ziekte, etc. zijn er ook subtiele verschillen.

De Noorse belasting wil eigenlijk alleen de cijfers. Zij kijken vervolgens hoe een en ander zo goed mogelijk verdeeld kan worden zodat je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Ik weet niet hoe goed ze erin zijn. Maar we zijn Nederlander genoeg om zelf ook vast daarover na te denken en de cijfers zo goed mogelijk al in de posten op te schrijven.

Wat de aftrekposten betreft, zit het hier ook anders. Je kan hier niet de aftrekposten naar je partner doorschuiven. Wat wel kan, is inkomsten uit vermogen naar je partner doorsluizen. Dus het resultaat is hetzelfde, maar van de andere kant benaderd. De aftrekpost wordt zo goed mogelijk benut.

Wat verder anders is, is dat in de uitleg de hele tijd maar de helft van de informatie staat. Bv. Als je de ene vrijstelling gebruikt, vervallen een aantal andere vrijstellingen zoals ... Maar ik kan niet vinden waar dan alle vrijstellingen staan die vervallen. Oftewel, de uitleg is fijn om een eerste indicatie te krijgen hoe een en ander bedoeld is, maar niet goed genoeg om echt te weten wat je doet.

Verder zijn we ook niet compleet belastingplichtig in Noorwegen, omdat we minder dan 183 dagen in Noorwegen hebben gewoond, vorig jaar. Dat heeft een aantal voordelen. Je hoeft dan alleen maar belasting te betalen over het inkomen en voormogen dat je in Noorwegen ontvangen hebt. Volgend belastingjaar ligt het weer anders. Dan zijn we wel volledig belastingplichtig en moeten we ook ons Nederlands inkomen en vermogen hier opgeven. Dan zullen we nog een aantal keuzes moeten gaan maken om dubbele belasting te voorkomen. Want hoewel er belastingafspraken liggen tussen Nederland en Noorwegen, moeten we zelf gaan bedenken wat we in welk land op willen geven. Maar dat probleem hoeven we volgend jaar pas te tackelen.

genoeg over belasting, ik ga wiekend vieren,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten