maandag 26 oktober 2009

De weerberichten

Als je hier de weerberichten volgt, moet je twee ekstra symbolen kennen om de voorspelling te kunnen snappen.
voor als het helder weer is tijdens de poolnacht en voor als er regen voorspeld is tijdens de poolnacht. Verder gebruiken ze hier nog een symbool dat we in Nederland niet gebruiken, nl. de maan die op is na zonsondergang.

Op dit moment is er een discussie gaande hoe en wanneer die eerste twee symbolen gebruikt moeten worden. Tot vorig jaar werden die pas gebruikt als het al echt poolnacht was. Dit jaar is yr.no begonnen ze te gebruiken voor dat deel van de werkdag (tussen 9:00 en 17:00) dat de zon nog niet op is. Op deze manier wordt de geleidelijke overgang naar mørketid een stuk duidelijker. De zon verdwijnt geleidelijk, dus dat moet ook in de berichtgeving duidelijk worden, vonden ze bij yr.no Maar ze vragen zich wel af wat de lezers ervan vinden. We mogen stemmen welke oplossing wij het best bij onze beleving vinden liggen. Er is de keus tussen de volgende drie alternatieven:
1) de geleidelijke invoering, zoals ze nu begonnen zijn uit te voeren
2) markering van de poolnacht vanaf een bepaalde datum, waarbij het maansymbool gebruikt wordt wanneer de zon niet op is en de dag waarop de poolnacht begint, wordt de halve zon op de dag getoond (tussen 6 en 18 uur) en de maan 's nachts
3) er wordt in het geheel geen poolnachtsymbool gebruikt, maar slechts het zon- en maansymbool. Met als consequentie dat tijdens de poolnacht er alleen het maansymbool te zien zal zijn, zelfs midden op de dag.

Ik ben zelf voor alternatief 1. Nu ben ik benieuwd wat de stemming zal worden.

Voor die mensen die willen weten hoe het hier in Tromsø precies zit met midzomernachtzon en poolnacht



Tromsø 18. May20. May - 22. July25. July 27. Nov. 15. Jan.
PlaceUpper edgeMidnight sun Upper edgePolar nightsThe sun returns



groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten