dinsdag 8 december 2009

Twee seizoenen

In ons Noorse lesboek werd gesproken over het feit dat er twee seizoenen waren in Noorwegen. Dat snapten we toen niet. In de tussentijd begint het wel duidelijk te worden hoe dat bedoelt is. Alles wordt hier onderverdeeld in het herfstsemester en het voorjaarssemester. De kinderen hebben op Kulta nu het høstsemester achter de rug. Bij Romke met een afsluiting met een optreden. De minoritetsspråklige kvinnegruppe heeft net de afsluiting van het høstsemester achter de rug. Vanavond gaan we met Jitske's klas de afsluiting van het høstsemester vieren met grøt. De gitaarlessen van Jitske zijn ook alweer afgelopen. Eigenlijk houden alle kursussen, etc. ongeveer eind november, begin december op, om pas na Drie Koningen gestart te worden.
Al die afsluitingen gaan gepaard met eten en drinken en worden ook regelmatig julebord genoemd (=kersttafel). Bij de vrouwengroep hebben we daar zelf voor gezorg, bij Jitske klas wordt het geregeld door het organiserend komitee. Met de klimklub gaan we vrijdag uit eten. Ik ben benieuwd of de paddestoelenclub ook nog zoiets doet, of dat het toch te veel buiten het seizoen is. Nee, op de website staat wel dat er een årsfest is (=jaarfeest)

Over het vårsemester, het voorjaarssemester heb ik van veel instellingen nog niets te horen gekregen. De vrouwengroep zal een mailtje sturen na het filmfestival, over wanneer we weer beginnen. De gitaarlessen zijn compleet onbekend. Op hun website staat nog steeds wanneer de cursussen van het herfstsemester beginnen en hoe vol die al zitten. Van circus is het al wel bekend. School is uiteraard ook bekend. Hoe het voorjaarssemester afgesloten zal worden en wanneer dat ongeveer het geval is, zullen we tzt wel merken.

Opgevallen:
- Martijn zag dat garages hier echt als garage gebruikt worden en niet om inboedel in op te slaan.
- Martijn kwam erachter dat het vakantiesysteem hier anders in elkaar zit. Hij dacht dit jaar recht te hebben op 8 vakantiedagen. Blijkt dat hij dit jaar recht heeft opgebouwd voor volgend jaar. Hij mag dus volgend jaar 8 dagen betaald op vakantie. Hij heeft wel gewoon recht om per jaar 25 dagen vrij te nemen, maar er worden maar net zoveel van betaald als je aan rechten hebt opgebouwd. Hij blij dat hij alweer zwemt in de overuren.
- We zouden, als we het goed snappen, deze maand geen belasting over ons loon hoeven te betalen, ivm de feestdagen.
- Ik heb een steenarend gezien

groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten