vrijdag 25 december 2009

Julaften

's Ochtends waren de kerstsokken gevuld met een marsepijnen varkentje, noten, mandarijn en wat julemarsepijn. Dat zou allemaal traditioneel zijn. En anders is het in ieder geval gewoon lekker.

Jitske is met Joost de stad ingeweest om hem alles te laten zien. Helaas was de bieb al dicht. De winkels gingen allemaal rond 13:00 uur dicht. Dus ik heb de laatste boodschappen ook in die tijd gedaan. Daarna eens op de website van de NRK gekeken wat er wanneer aan TV te zien was. Ik had gehoord dat de sølvgutter kerstmis in zouden zingen en dat dat traditioneel was. Er bleek ook een andere traditie te zijn. Assepoester en de drie 'nøtter'. Of dat de drie gekken of de drie noten zijn weet ik niet, want ik heb nog niet in het woordenboek gekeken om te zien wat het allemaal kan betekenen. Helaas was die film al 's ochtends om elf uur geweest. Dus we waren te laat. Op de net-TV werd hij helaas niet uitgezonden.

Na de lunch hebben Jitske en Joost het avondmaal verzorgd. Tafel dekken met een extra bord voor de onbekende gast, of voor beer. Dat werd niet helemaal duidelijk. Alleen zijn noch beer, noch de onbekende gast op komen dagen. Het avondmaal was ribbe met gebakken aardappels en zuurkool. Als toetje hadden we tiramisu. Dat had eigenlijk riskrem moeten zijn, maar dat eten we een andere keer wel. Alleen hadden we zoveel eten de hele dag, dat we het toetje uitgesteld hadden tot na het kadoos uitpakken.

Maar voor we aan de kadoos gingen hebben we de kerstschoof voor de vogels buiten gezet en een vuurpotje bij onze ingang gezet. Onze eerste keer kadoos onder de boom. De kinderen hadden zich lekker uitgeleefd met leuke dingen voor elkaar en voor ons. Martijn en ik hadden meer praktische dingen gekocht die ze anders toch wel gekregen zouden hebben, zoals warme wanten. Om het toch nog leuk te houden hebben we onszelf ook zo'n stepslee (een spark) kado gedaan. Alleen is dat een bouwpakket en hebben we nog niet de moed/tijd/energie gehad om hem in elkaar te zetten.

Buiten was ook heel duidelijk te merken dat het geen normale dag was. 's Ochtends zag je redelijk wat wandelaars en auto's die voor mijn gevoel boodschappen aan het doen waren. Alleen toen ik zelf in de supermarkt was, was het er helemaal niet druk. Niet zoals in Nederland vlak voor sluitingstijd met kerst. Wat ook opviel, was dat er niets afgeprijsd was, zo vlak voor drie dagen gesloten zijn. Alles was gewoon de normale prijs. Misschien dat alle kerstspullen pas na kerstmis in de aanbieding gaan.

Toen de winkels dicht waren, zag je allemaal stellen en groepjes lopen, beladen met pakken. Ook de overburen gingen op stap. Het was duidelijk dat iedereen op weg was, om met anderen kerstmis te vieren. Rond vijfen, toen de zilveren jongens kerstmis inzongen, waren er opeens een boel netjes geklede mensen op de weg. Die kwamen blijkbaar uit de kerk. Ook klonken toen een boel kerkklokken. Na vijfen was alles stil en verlaten. Pas tegen elf uur 's avonds begon er weer een beetje verkeer op gang te komen.

Helaas heeft Martijn bij het tafeldekken last van zijn rug gekregen, en heeft hij de rest van de avond moeizaam rondgelopen. Het naar bed gaan was ook een klus. Een warme kruik bij zijn onderrug werd wel gewaardeerd, maar heeft het helaas niet over laten gaan.

groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten