maandag 7 december 2009

Sinterklaas in Tromsø

Hoewel we de intocht van Sinterklaas duidelijk meegekregen hebben, verdween daarna het Sint-gevoel wel een beetje. Alles hier is in de sfeer van de advent en dus de naderende Kerst. Op de barnehages wordt aan de advent gedaan, in alle reklameblaadjes zie je aanbiedingen voor kerstkadoos, de kerstboom op het grote plein is opgezet, iedereen begint lichtjes in de tuin te hangen en voor de ramen te zetten. Zeker nu met de mørketid komen die goed uit.
Maar we hebben de tradities hoog weten te houden. Elk wiekend mocht de schoen gezet en zat er ook nog wat in, een mandarijn, warme sokken, een dikke kaars, reflexsbanden, dat soort nuttige en leuke zaken. Maar zaterdag was het dan echt zo ver. We zouden het pas vieren als het donker was. Gelukkig werd het eerder donker dan in Nederland. Dus om drie uur konden we beginnen. Kacheltje aansteken of toch maar niet? Als je hem aansteekt kan het zijn dat alle kadootjes verbranden en Zwarte Piet heel zwart wordt. Maar de gezelligheid wilde ook wat, dus dat risiko namen we op de koop toe. De gedichten waren weer top en ook de surprises konden niet op. Het was echt ouderwets gezellig. En na afloop erwtensoep.

Zondag hebben we Sinterklaas met de Nederlands gemeenschap gevierd. Jitske was gevraagd om als Zwarte Piet op te treden. Na enige overreding wilde ze wel. De sjoelbak moest ook mee, zodat er iets te doen was tijdens het wachten. Het Sinterklaasfeest werd door Karsje georganiseerd. Het is in eerste instantie bedoeld voor de kinderen die van Ineke Nederlandse les krijgen in de Duiventil, van het NOB. Maar uiteraard zijn de ouders ook welkom en andere Nederlanders, al dan niet met kinderen kunnen ook komen als ze zin hebben.
Er waren zo'n 40 á 45 mensen, waarvan zo'n 20 kinderen. Jitske was al helemaal gekleed en gesminkt als Piet en die werd dus meteen naar boven geloodsd om met Sinterklaas in conclaaf te gaan over de precieze details van wat ze zouden doen. Beneden dronken ze in de tussentijd warme chocolademelk met kruidnoten, kleurden ze maskers van Sinterklaas, Zwarte Piet en Amerigo. Er waren ook een paar kinderen als Zwart Pietje uitgedost. Alleen hadden ze zwarte blosjes, ipv helemaal zwart gemaakt te zijn. Daar kan ik me goed iets bij voorstellen, gezien de moeite die we hadden om Jitske na afloop weer toonbaar te maken.

Klokslag vier uur kwam Sinterklaas netjes binnen en begonnen we te zingen van: 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht ...' Daarna het bekende naar voren roepen van kinderen, het uitdelen van lekkers, het strooien etc. Wij vonden dat er erg weinig gezongen werd. Pas toen Sint klaar was, werd en nog een 'Zie de maan schijnt ...' gezongen en daarna was het alweer tijd voor 'Dag Sinterklaasje'.

In de tussentijd waren de pizza's gebracht en begon iedereen heerlijk aan de pizza's. Jitske verdween weer naar boven om afgesminkt te worden. Daar zijn we een half uur mee bezig geweest. Gelukkig was er nog wat pizza over toen we klaar waren. Alle volwassenen waren lekker aan het kletsen en de kinderen waren aan het sjoelen, kaarten, etc. Het sjoelen beviel zo goed, dat er een halve afspraak loopt om een sjoelcompetitie te organiseren op een avond. Er schijnen drie gezinnen te zijn die een sjoelbak bij zich hebben. We wachten af of het wat wordt.

Al met al was het een gezellige namiddag met veel Nederlanders. Martijn had veel foto's gemaakt en naar de anderen opgestuurd. Dat werd zeer op prijs gesteld. Ineke gaat de foto's gebruiken in de Nederlands les.

groetjes,
Liesbeth
Sinterkl

1 opmerking:

  1. Allemaal
    Toen wij vanuit Nederlandse les van de internationale talen school in de optocht meeliepen,ik als Sinterklas en Klaas als zwarte Piet, moesten een aantal kinderen van andere talen wel lachen want die waren van nature al zwart.
    Lucie

    BeantwoordenVerwijderen