woensdag 23 december 2009

Bezoek uit Nederland, 2

Ja, alweer bezoek uit Nederland. Joost is aangekomen. Hij zou gisterenavond aankomen, maar het is vanochtend geworden. Zijn vliegtuig had vanuit Nederland al een uur vertraging. Dat lag deze keer niet aan Schiphol, maar aan Gardemoen. Door de weersituatie rond Oslo was zijn vliegtuig te laat van Oslo naar Amsterdam vertrokken en ging daar dus te laat weg. Dat werd nog spannend. Hij had een uur en twingtig minuten om over te stappen. Door de vertraging had hij nog maar 35 minuten. En dan moet je je bagage halen, opnieuw de bagage inchecken, zelf weer door de veiligheid heen en de gate zien te vinden. Gelukkig, hij haalde het. Vervolgens bleef zijn vliegtuig nog een half uur aan de grond om op vertraagde vluchten te wachten. Als ze dat nu omgeroepen hadden, had hij zich niet zo hoeven te haasten en hadden zijn ouders en Jistke wat rustiger ademgehaald. Maar dus te laat uit Oslo en dus niet om tien voor twaalf 's nachts, maar pas om half een 's nachts landen. Dus de volgende dag.
Toen Martijn, Jitske en Joost thuis kwamen met de taxi, hebben we meteen maar gezongen voor Romke. Per slot was zijn verjaardag begonnen. Zijn verjaarspost uit Nederland is al opengemaakt, maar de kadootjes moesten wachten tot vandaag het ontbijt. "O nee, toch maar de lunch, dan kan ik uitslapen," bedacht hij zich. En daar heeft hij gelijk in. Het was twee uur voor we naar bed gingen. En vanochtend heeft hij zijn neus al om half twaalf buiten zijn slaapkamer laten zien.
Wij hadden toen al afgewassen, ontbeten, boodschappen gedaan, boom en kerstspullen opgezocht en naar boven gebracht en ski's gewaxed.
Romke komt nu ontbijten, terwijl Martijn, Jitske en Joost aan het langlaufen zijn. Per slot is het nu nog licht.

Het is leuk om te zien hoe Joost reageert op alles hier. "O, dat is de kaas met vitamine D? Wordt het nog lichter dan nu? Hebben ze hier karnemelk? Wat smaakt die kulturmelk anders. Wat ligt er veel sneeuw, in Oslo lag er meer. Wat was er weinig te zien onderweg, ik dacht dat er wolken waren, maar toen zag ik in al die donkerte een paar koplampen bewegen. Het was dus allemaal leeg land." Jammer dat ik er niet bij was in de supermarkt. Daar zal het wel op dezelfde manier doorgegaan zijn. Blijde herkenning van zaken uit het blog en verwondering voor alles wat anders is. En hij was ook blij dat hij toch maar niet zijn zonnebril had meegenomen. Die had hij bijna ingepakt, bij de neus genomen door zijn moeder. Jitske was al even warhoofdig over het skien. "We kunnen niet de hele lysloipe doen voor het te donker wordt" zei ze. En dat terwijl de lysloipe verlicht is door lantarenpalen.

Uit Romke's natuurvakboek heb ik nog nuttige informatie gevonden over het schoonmaken van het raampje van de kachel. Bij de handleiding van onze kachel in Nederland stond dat je een schone doek met was as erop moest nemen en daarmee het raampje schoonmaken. Mensen die ook houtkachels met raampjes hadden, vertelde hetzelfde. In Romke's boek stond dat je de lap ook nog even vochtig moest maken. De as werkt schurend en door het water erbij werkt het ook nog eens ontvettend (?natronloog? gecreeerd door de chemische reactie van water bij as). Natuurlijk probeer ik zoiets uit en het bleek inderdaad veel beter schoon te maken dan een droge doek met as erop.

groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten