dinsdag 22 december 2009

Verjaarsfeest

Wat gaat de tijd toch snel. Romke is alweer bijna jarig. Vandaag heeft hij zijn 'kinderfeestje'. Zo kan je dat eigenlijk niet meer noemen. Hij heeft bijna alles zelf geregeld. Er bijtijds aan gedacht dat hij een feest wilde, mensen uitgenodigd, de boel klaargezet. We bungelen er maar zo'n beetje bij. Om de taart aan te snijden waren we nog net goed genoeg. Nu vermaken de heren zich prima met elkaar, zonder dat wij richting oid hoeven te geven. Het voelt erg onwennig. Maar toch, wat gaat de tijd toch snel ten opzichte van vroeger.

Gisteren hebben we even luid gejuicht (volgens 't kofschip en de spellingschecker met een t, volgens mijn gevoel met een d) toen de zon begon te keren. We merkten het meteen. Het werd meteen lichter (uhum). Ook vandaag zien we er nog niets van. Maar dat komt ook omdat het bewolkt is. Dan is het per definitie donkerder dan zonder wolken. Op yr.no kunnen we ook mooi zien dat de zon weer terug begint te komen. Je kunt daar plaatjes met uv-waarschuwing opvragen. Daar is het gebied waar het mørketid is (en dus ook nul komma nul uv-straling is) in een kleurtje dat niet op de legenda terug te vinden is. Als je de opeenvolgende dagen bekijkt, zie je dat het gekleurde gedeelte weer langzaam maar zeker naar boven opschuift.

De voorbereidingen voor het kerstfeest liggen op schema. Jitske moet nog ribbe halen. Daar was iets te veel keus in qua soorten, dus ik wist niet welke de bedoeling was. De boom is er, de voet is er, de lampjes, ballen en de stal zijn er. Gisteren kwamen ze met een schoof voor de vogels langs de deur. Hier is het de gewoonte dat er met kerstmis een schoof buiten gezet wordt, zodat de vogels ook wat extra's hebben. De meisjes die ermee langs kwamen, verkochten hem voor een klassetur. Dus heb ik er een gekocht die we de 24ste buiten gaan zetten.

Het schema is: de 23ste vieren we Romkes verjaardag, versieren we de boom en mogen de kinderen een kerstsok ophangen. Daar zit dan de 24ste 's ochtends iets kleins en/of lekkers in. Meteen bij het versieren van de boom komen de kadoos er al onder te liggen. Daar staat op voor wie en van wie ze zijn. Wil je aan vrienden kadoos geven, dan ga je daar op lille julaften langs om dat te doen. Dus op de 23ste. De kadoos worden de 24ste, op julaften opengemaakt. Die avond is ook het belangrijkste diner. De eerste en de tweede kerstdag worden veel bescheidener gevierd. Wij hebben voor vier dagen lekker eten bedacht. De 23ste vanwege Romkes verjaardag, de 24ste omdat de Noren dat zo doen en 1e en 2e kerstdag omdat dat Nederlandse traditie is. Je probeert het goede van twee kulturen te combineren.

Hopenlijk kunnen we al die dagen ook buiten bewegen om wat trek te kunnen kweken. De klimhal is redelijk gesloten, dus daar kunnen we niet aan onze beweging komen.

groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten