maandag 28 december 2009

Romjul

De periode na kerstmis tot of nieuwjaar of drie koningen wordt hier romjul genoemd. Dan is alles nog gedeeltelijk gesloten. De buitenschoolse opvang en de creche zijn dan wel open, maar veel korter dan normaal. De supermarkt gaat pas om negen uur open ipv om zeven uur. De fjellheis pas om elf uur en die sluit alweer om vier uur. Omdat we vandaag, 28 december, de fjelheis willen doen, kunnen we weer niet uitslapen. De kinderen hebben een zware vakantie. Telkens al rond half tien hun bed uit. We willen met de eerste lift omhoog omdat het dan al licht is en we eventueel nog kunnen wandelen voor het donker.

Dus vanmorgen zijn we met Fjellheisen (letterlijk 'de berglift') omhoog gegaan, je hebt een prachtig uitzicht over het eiland en de omgeving. Vanaf daar kun je ook mooi wandelen. Helaas is het behoorlijk gaan waaien, en da's niet fijn met -11 in de stad, dus boven nog wat kouder, en dan de windchill er nog overheen. Joost, Jitske en ik hebben het een aardig stukje uitgehouden, maar Jitske longen bleken toch niet zo blij met zo veel koude lucht en ook mijn rug is nog niet 100%. Gewoon in de
stad gaat prima, maar op oneven terrein blijft toch effe te veel van het goede. Maar we hebben uiteindelijk toch een aardig stuk omhoog gelopen om van een nog weidser uitzicht te kunnen genieten. De sneeuw hier is erg droog, veel poeder- en stuifsneeuw, dat gemakkelijk weer verwaait. Grappig was dat de voetsporen voor ons de sneeuw had samengeperst, waardoor hij niet meer wegwoei, maar alle sneeuw eromheen weer wel. Daardoor kreeg je dus negatieve voetstappen, die niet in de sneeuw
zitten, maar juist uitsteken. Mooi en bizar om te zien. Toen we terug waren van de wandeling hebben we nog thee gedronken en van het uitzicht genoten, daarna begon het alweer te schemeren.

De resterende tijd hebben we kunnen gebruiken om de traditionele bezigheden van Noren net na kerst na te apen. Het ruilen van ongewenste of dubbele kado's. 's Avonds hebben Jitske en Joost het avondmaal verzorgd. Op Romkes verzoek werd dat pasta met tomaten-gehakt saus.

groetjes,
Martijn en Liesbeth (raden wie welke stukjes geschreven heeft)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten