Op Sandøya vonden we veel koraal en koraalstranden. Je vraagt je dan af of dat oude koraalriffen zijn uit de tijd dat de platentektoniek ervoor zorgden dat alles ergens anders was, het klimaat wezenlijk anders was, of dat er ook koudwaterkoraal bestaat.
Volgens wikipedia komt koraal alleen in warm water voor, maar volgens google zijn er ook koudwaterkoralen. We komen dan tot onze verassing uit bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ en van daar uit naar een Belgische lessite over zeelessen van waaruit we weer bij een interactive onderzoekssite komen. Genoeg achtergrondinformatie dus om in ieder geval te kunnen concluderen dat er in ieder geval ook koudwaterkoralen zijn. Of de stranden van Sandøya nu op die manier ontstaan zijn of dat toch ook de andere mogelijkheden verder uitgezocht moeten worden om een en ander uit te sluiten is een leuke opdracht aan de lezer.
Koudwaterkoraal, ook wel diepwaterkoraal genoemd, leeft niet in symbiose met de fotosynthetiserende Zoöxanthella. Dit in tegenstelling tot warmwaterkoraal. Waarschijnlijk zal dit koraal dan ook wit van kleur zijn, ook als het nog niet dood is. Wij hebben alleen wit koraal zien liggen en er uiteraard ook wat van meegenomen voor de curiositeit.
Opgevallen
- ook hier zijn er huizen waar het gehorig is. Wij waren duidelijk verwend met onze laatste twee woonplaatsen in Nederland met veel beton.
- het is hier aan een straat te zien of het een belangrijke doorgaande weg is, of alleen een met belang voor de wijk
- je moet hier de groenten zelf afwegen, ipv een cassière die dat voor je doet.
- je hoort hier veel meer mensen die in hun tuin zitten. Dat zal wel komen omdat de huizen hier veel dichter bij elkaar staan
- het valt me alleszins mee hoe druk en lawaaierig het in de Randstad is
Liesbeth
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten