woensdag 31 maart 2010

Zaterdagochtendactiviteit

Zoals in Nederland er op zaterdag massaal auto's gewassen worden, hebben de Noren ook hun vaste rituelen. Alleen zijn hun rituelen wat meer seizoensgebonden. Was het de afgelopen tijd vooral uitgebreid sneeuwschuiven om achterstallig arbeid op dat gebied in te halen. Nu is het grote dakschuiven begonnen.

Hoewel het nog flink vriest, heeft de zon zoveel kracht dat de sneeuw overdag behoorlijk wegdooit. Het asfalt is op de hoofdwegen al helemaal ontdaan van ijs en sneeuw. Er lopen riviertjes over de wegen om al het water naar zee af te voeren. Die zonnekracht heeft ook tot gevolg dat op de daken de sneeuw begint te smelten. Zeker bij daken die zwart zijn, begint als eerste de onderkant te smelten. Dat maakt dat er een ideale glijbaan ontstaat voor de zware sneeuwvracht die erop ligt. Het gevolg is een daklawine. Om dat nu te voorkomen, wordt er door veel Noren met de sneeuwschuiver het dak opgegaan. Het dak wordt sneeuwvrij gemaakt. Op die manier wordt voorkomen dat er ongecontroleerde daklawines plaatsvinden.

Een andere activiteit is het ijsbikken. Omdat er zoveel dooit en het toch nog vriest, kan het water van de daken niet allemaal weglopen. Dat heeft tot gevolg dat de dakgoot verstopt met ijs en er mooie ijspegels aan de goten komen te hangen. Een ijspegel van 2 meter is geen uitzondering. Al dat ijs is funest voor de dakgoot. Die begint uit te zakken en te scheuren. Om dat tegen te gaan, gaan de Noren het dak op om het ijs uit te bikken. Dat voorkomt ook dat er een ijspegel van de nodige kilo's met een mooit spits puntje op je hoofd terecht komt.

En de laatste activiteit is langlaufen. Dat deden ze allemaal al, maar nu met al die zon erbij is het helemaal heerlijk om te doen. Dus hele families met zitlappen, thermoskannen, houtblokken, worstjes en broodjes trekken naar buiten, stoken een vuurtje, glijden van de heuvel af, en genieten. Maar deze activiteit is meer een zaterdagmiddag activiteit. Het is ons opgevallen dat wij meestal als eerste bezig waren met schaatsen en langlaufen. Wij begonnen zo rond half tien en waren dan rond twaalf uur wel klaar, terwijl de Noren tegen twaalf uur begonnen.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten