zaterdag 6 maart 2010

Huis te koop (2)

Het huis staat voor vier en een half miljoen te koop. Hoewel we alleen nog maar de eigenaar en potentiele kopers gezien hebben, wordt het huis wel via een makelaar te koop aangeboden. Een mij onbekende constructie.

Behalve de eigenlijke prijs van het huis, zitten ook hier nog ekstra kosten verbonden aan het kopen van een huis. Er is het opmaken van een akte (onbekend wat voor akte) voor 2,5% van de koopsom, er is een akte van overdracht (1548 NOK), een akte van "statiegeldverplichting" (letterlijk vertaald, maar ik weet niet wat er echt mee bedoeld wordt) van 1935 NOK en 202 NOK pandattest aan de leningverstrekkende bank. Omdat er voor het huis zo'n 4,5 miljoen NOK gevraagd wordt komt er dus zo'n dikke 100 duizend aan kronen bij voor andere onkosten.

In de advertentie van het huis worden ook alle gebreken genoemd die we op de vragenlijst van de kijker gezien hadden. Blijkbaar wordt het publiceringsrecht op gebreken aan het huis hier veel grondiger aangepakt dan in Nederland. Ook neemt de makelaar in de advertentie duidelijk afstand van een aantal uitspraken die erin staan. Grond die van de gemeente teruggekocht kan worden bv. Daar staat duidelijk bij dat dat informatie van de verkoper is en dat de makelaar dat niet verder onderzocht heeft, dus dat een koper wordt aangeraden om dat zelf grondig te onderzoeken.

Er wordt ook in de advertentie genoemd dat er een apartementje in zit dat verhuurd wordt, maar dat de gemeente daar geen goedkeuring aan heeft gegeven. Dus als een koper dat ook doet het voor eigen risiko van de koper is. Grappig dat dat zo publiek gemaakt wordt.

De eigenaar zegt in de advertentie dat het energieverbruik zo rond de 30.000 kWh per jaar ligt. Wij hebben nu in een half jaar zo'n 12.000 verstookt. Dus ruim minder, gezien het feit dat mørketid geweest is. Maar hij schrijft niet hoeveel hout hij verstookt heeft. Wij zijn al aan ons vierde kuub bezig en hebben er nog twee bij besteld.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten