zondag 21 februari 2010

Energie en andere huishoudzaken

Er zijn er onder jullie die graag willen weten hoe duur het leven hier is. Hieronder een staatje van ons energieverbruik. Houdt er rekening mee dat alles hier elektrisch is, behalve onze houtkachel. Het koken, de elektrische kacheltjes, het warm water en de verlichting is allemaal electrisch.
15-8 tot 1-9 650 kWh
1-9 tot 1-10 1375 kWh
1-10 tot 1-11 2077 kWh
1-11 tot 1-12 2158 kWh
1-12 tot 1-1 2694 kWh
1-1 tot 1-2 2696 kWh
Het is duidelijk dat het donkerder en kouder werd, zodat we meer elektriciteit verbruikten. We hebben ook al sinds oktober drie kuub hout verstookt om te verwarmen. We verwachten dat ons verbruik nu alleen nog maar omlaag zal gaan, de zon is per slot weer gaan schijnen zodat we minder lampen nodig hebben, de kamer wordt redelijk goed verwarmd door de zon zodat we minder hoeven te stoken voor de temperatuur, ik ben gaan werken zodat er overdag minder warmte en licht nodig is.

En dan de dagelijkse boodschappen. Die zijn gebaseerd op de opgave van mijn klantenkaart bij de Coop. Die kreeg ik pas laat in september, dus de aanloopkosten om de voorraadkast weer vol te krijgen staan er al niet meer bij.
september 1845 NOK
oktober 4827 NOK
november 5533 NOK
december 8139 NOK
Waarbij je er rekening mee moet houden dat we in december ook de nodige kadoos bij de Coop vandaan haalden, zoals schaatsen en skipakken. Dus dat is niet alleen maar huishouden. Wil je gewoon prijzen van levensmiddelen weten om ze met de Nederlands prijzen te kunnen vergelijken, dan is norsk.nl een site waar je kunt kijken.

Op www.norsk.nl staan een aantal verwijzingen naar een Noorse site waar je standaardnormaal verbruiken kunt bekijken en vergelijken met je eigen situatie. Die hadden wij gebruikt om te kunnen berekenen tot hoe hoog we konden gaan huren met het zoeken naar een huis. Als ik de gegevens van die site leg naast de gegevens die we zelf in de tussentijd verzameld hebben, dan geven we aan etenswaren beduidend minder uit dan het standaardnormaal Noorse gezin. Helaas staat daar niets over het standaard energieverbruik en bij onze energieleverencier is er ook niets te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten