vrijdag 7 december 2018

Tsechu, religieus festival

Volgens het reisplan zou ik twee dagen kloosters en weverijen bezoeken inclusief een halve dag wandelen.

Terwijl mijn gidse en ik aan het eerste klooster begonnen hoorde onze chauffeur dat er die dag in de buurt een tsechu was. Die komen in december meestal niet meer voor. Het voorstel was dan ook om daar naartoe te gaan. Wat we dan ook deden.

Een tsechu is een driedaags festival waarin belangrijke religieuze dansen worden gedaan door monniken. Als goed Boeddhist wordt je geacht ze bij te wonen als je de kans krijgt. Elke dag is er één heel belangrijke dans en een aantal minder belangrijke. Op die manier krijgen mensen die niet de volle drie dagen kunnen toch altijd iets mee.


Op de eerste dag, die dus toevallig ook de eerste dag van het festival was, was de belangrijkste dans het uitroeien van onwetendheid.
Alle religieuze dansen zijn maskerdansen. Tussendoor waren er dans en gezang door een vrouwengroep.


Ook zijn er clowns aanwezig. Ze zorgen voor vermaak tijdens en tussen de dansen /dansers. Ook helpen ze als een masker los begint te zitten of iemand op de foute plaats gaat staan of om kinderen en zwerfhonden weg te houden


Tijdens dat eerste festival hoorde we dat er in een ander klooster ook net het jaarlijkse festival begonnen was. We besloten dan ook om daar de volgende dag naar toe te gaan. 

Mijn gidse was zo vriendelijk om mij in de lokale klederdracht te steken omdat iedereen op zijn Paasbest naar zoiets toegaat. 

Deze dag was in dit klooster de belangrijkste dans die van de dood. Dat na je dood je goede en slechte daden tegen elkaar afgewogen worden en afhankelijk daarvan je wedergeboorte bepaald wordt. De dans is ook om je te leren wat je te wachten staat na je overlijden zodat je niet onnodig bang bent. Het is van alle belangrijke dansen ongeveer de belangrijkste.


Hierboven zittend in het midden de god van de dood, vergezeld door de demon die de slechte mensen meeneemt (de zwarte) en de godheid die de goede mensen meeneemt (de witte). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten