maandag 7 februari 2011

Mennesker på vandring

Mennesker på vandring leek me een leuke Ottar om te lezen. Per slot hebben wij ook bij die groep gehoord. Maar zoals gebruikelijk bij de Ottars, zijn de stukjes zo wetenschappelijk dat het moeilijk is om er een leuk verhaal van te maken.

Wat viel op? Noord Noorwegen is een poos gezien als het luilekkerland waar iedereen naar toe wilde. Met name in de hanzetijd, toen je veel graan voor vis kreeg. Dat was ongeveer in de tijd dat de Hanze een kantoor in Bergen vestigde, dus rond 1360.

Later, toen iedereen naar Amerika ging, gingen de mensen die daar het geld niet voor bij elkaar konden krijgen naar het noorden. Dus dat was meer een soort tweede keus.

Maar het begon met allemaal mensen die naar IJsland verhuisden, zo rond 870-930. Toen werd de bevolkingsdruk te hoog, zodat er mensen verhuisden. Een andere oorzaak, was ruzie met de koning.

Op dit moment staat meer de verhuizing van het platteland naar de stad in de belangstelling. De ontvolking van het platteland, zogezegd. De voorspelling is dat dat wel door zal gaan, maar niet meer in zo'n hoog tempo. Ook dat al die kleine plaatsjes nu een andere bestemming gaan krijgen. Dat ze vakantiedorpjes gaan worden.

Dat laatste hadden we tijdens onze laatste vakantie al gezien op Sandøya. Daar woonde nog maar een iemand permanent. De rest van mensen die er waren, hadden er vroeger gewoond en hielden het huis van hun ouders aan als vakantiewoning.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten