zondag 20 februari 2011

Circus

Vandaag had Jitske een optreden met de theatergroep van circus Rotjeknor. Toen we daar naar aan het kijken was, kwam opeens bij me boven hoe we anderhalf jaar geleden in Tromsø naar een optreden gingen.

Jitske en Romke waren begonnen met een circusweek in Tromsø en die werd afgesloten met een optreden. Daar zaten we in de zaal. Vanuit Nederland waren we gewend dat elke act met applaus afgesloten werd. Hoe zou dat in Noorwegen gaan? Het bleek dat ook daar elke act met een applaus afgesloten werd, ongeacht of het gelukt was of niet.

De sfeer was even gezellig en ontspannen als hier. Wat wel een verschil is, is dat ze daar een eigen oefenruimte hebben met ruimte om op te treden. Rotjeknor heeft, tot zijn grote verdriet, nog steeds geen eigen oefenruimte.

De kleding in Tromsø is ook circusachtiger. Hier is het uniformer. Daar zorgden de ouders voor de kaartverkoop en de hapjes/drankjes/opbouw/opruimen. Hier gebeurt dat niet. Dat komt natuurlijk ook voor een deel omdat er geen eigen optreedruimte is. In een theater wordt toch verwacht dat je de mogelijkheden van het theater gebruikt.

Maar de essentie, het plezier in het circuswerk, de sfeer, de houding van het publiek, is gelukkig wel hetzelfde.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten