donderdag 31 december 2009

Oud ...

Eigenlijk realiseerde ik het me pas tijdens Kerstmis, er wordt helemaal niet over nieuwjaar gepraat. Op alle kaarten die je in de winkel kunt kopen, gaat het alleen maar over Jul. We hebben dan ook geen flauw idee hoe hier oud en nieuw gevierd wordt. Wij gaan het gewoon op zijn Nederlands doen. We bakken oliebollen, proberen bisschopswijn te maken en gaan spelletjes spelen. Alleen bleek het vinmonopol al dicht te zijn. Die was gisteren voor het laatst open en nu pas weer volgend jaar. Dus worden de ingredienten maar in water gekookt en van dat kruidenwater lekkere thee gezet.

Na Kerstmis zie je opeens overal containers verschijnen op parkeerplaatsen bij grote winkelcentra. Daar wordt vuurwerk verkocht. Blijkbaar mogen particulieren hier vuurwerk afsteken. We wisten al wel dat van de Fjellheis vuurwerk afgestoken wordt. Dat is al sinds 1948 een traditie. Daar wordt ook voor gecollecteerd. Dus maar even zoeken naar het hoe en wat van het Noorse vuurwerk.

Vuurwerk mag hier alleen door mensen van 18 jaar of ouder afgestoken worden. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun eigen kinderen. Of sterretjes ook onder vuurwerk vallen, is niet duidelijk. Verder mag alleen op oudejaarsnacht tussen 18:00 en 02:00 vuurwerk afgestoken worden. Het is duidelijk dat ook hier dat te verleidelijk is voor de mensen die het al in huis hebben. We zien toch al een paar dagen regelmatig vuurwerk verschijnen en horen het nodige knallen.

Ook hier is een veiligheidscampagne. Dit jaar bestaat die uit veiligheidsbrillen voor volwassenen en kinderen, rakethouders met lichtgevende ringen waar de vuurpijlen in moeten en aansteekstaven om veilig ver van de lont te kunnen blijven met je eigen vingers. En natuurlijk de nodige posters met richtlijnen. Ik ben benieuwd wat we daar allemaal van te zien krijgen vanavond.

En dan het vuurwerk zelf. Wat hebben ze hier? Eigenlijk moeten jullie zelf maar op http://www.fyrverkeri.no kijken. Er zijn vuurpijlen, fonteinen, bommetjes, sterretjes etc. Het vuurwerk met het meeste kruit dat ik als particulier kan kopen, bevat 1000 gram kruit. Dat lijkt mij erg veel. Volgens Joost mag er in Nederlands vuurwerk niet meer dan 400 gram kruit zitten.

Later op de avond zullen we wel zien hoe het vuurwerk er in het echt uitziet. Op de plaatjes is het veelbelovend.

Verder valt het op dat het erg rustig is in de stad. Sowieso was het na Kerst rustig in de stad. Alleen de maandag na Kerst waren er redelijk wat mensen. Nu maakte de stad een verlaten indruk. Goed, ik ga oliebollen bakken. Een goed uiteinde toegewenst en veilig met vuurwerk.

groetjes,
Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten