zondag 9 september 2012

Studeren in het buitenland

En dan heb je opeens een kind dat wil gaan studeren in het buitenland, IJsland nog maar liefst.

Als ouder heb je dan een hoop uit te zoeken. Stelt die studie daar wat voor, wordt het diploma hier erkent, mag je de studiefinanciering meenemen? En zo voorts, en zo verder.

Dus eerst maar eens googlen naar welke instanties over buitenlandse diploma's gaan. Het nuffic geeft richtlijnen in zijn algemeenheid, de Duo mag daar vervolgens naar eigen inzicht van afwijken. De internationale diplomawaardering (IDW) doet waardering. En wat is de relatie met erkenning? En welke van de twee is de belangrijkste? Of moet je zowel erkenning als waardering hebben?

Eerst maar eens naar alle instanties bellen. Dan krijg je overal te horen: "Laat uw dochter maar met haar diploma komen, eerder kunnen we niets zeggen." Dus je moet eerst drie jaar tijd en geld over de balk gooien voor je weet of je er iets voor terug krijgt. Voor je weet of de stufi een lening of gift is, voor je weet of je voor niets al die moeite erin gestopt hebt.

Alle instanties nog maar eens bellen. Per slot kan je nu iemand aan de telefoon krijgen die wel meedenkt. En inderdaad, bij het zevende telefoontje krijg ik een mevrouw die snapt dat je van te voren wilt weten of iets van voldoende niveau is. Maar die kan me helaas zelf echt niets vertellen. Gelukkig weet ze wel de naam en het telefoonnummer van de persoon die de IJslandse diploma's moet waarderen en die geeft ze ook nog. Eindelijk een doorbraak.

De betreffende persoon gebeld. Daar in eerste instantie weer hetzelfde verhaal. Nee, er kan niets gezegd worden voor het diploma gehaald is. Bovendien is het een dienst die gratis is voor universiteiten, maar waar particulieren voor moeten betalen, dus er kan echt niets gezegd worden. Nog eens uitleggen dat we graag voor we toestemming geven voor een studie in IJsland we eerst willen weten of het wel op voldoende niveau is, wordt er een beetje meegedacht. Ja, de beta-studies staan goed aangeschreven, maar de studie moet natuurlijk wel overeen komen met de studie hier. Dat wordt dus vakken vergelijken.

Eigenlijk weten we nu dus nog niets. Over internationalisering gesproken.

Liesbeth

1 opmerking:

  1. Interessant blog! Ben zelf een halfjaar in Trondheim geweest om te studeren, vandaar dat ik hier op terecht kwam.

    Misschien is het handig om in internationale ranglijsten te kijken:
    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2012/faculty-area-rankings/technology

    Daarnaast kun je eventueel ook bij nederlandse universiteiten op de betreffende faculteit vragen stellen bij het international office. Die moeten voor exchange (uitwisseling) ook bepalen of het niveau voldoende is.

    BeantwoordenVerwijderen