zondag 9 oktober 2011

Gasstel

Al een aantal jaren doet een pit van het gasstel het niet, tenzij je de knop ingedrukt blijft houden. Heel irritant. Op een gegeven moment bleef de automatische vonkenschieter maar door gaan met schieten, ook al liet je de knop los en draaide je hem in een andere stand. Ook heel irritant. Maar redelijk makkelijk op te lossen door de stekker eruit te trekken en alles met de aansteker aan te steken. En onlangs begon ook een van de andere pitten het te begeven. Tijd voor een nieuw gasstel?

Toch maar eens op internet zoeken. Per slot had dat bij het stucwerk ook goed geholpen. Maar hoe pak je dat aan. Zoektermen als gasstel, probleem oplossen, branderkop gaven geen resultaat. Maar op een gegeven moment zag ik ergens de kreet 'thermokoppel'. Dat was natuurlijk de zoekterm die ik nodig had, samen met de eerder gebruikte kreten.

En ja hoor. Daar vond ik zowaar een oplossing. Als het stangetje door de knop niet ver genoeg ingedrukt wordt, wordt de thermokoppel niet geactiveerd en kan die het dus niet overnemen. Simpel te testen door de knop eraf te halen en het stangetje in te drukken. Ja, probleem begint de pit te branden. Nu de oplossing. Door het gat in de knop minder diep te maken druk je de stang verder naar beneden. Ja, maar in het rubber ringetje dat onder de knop zit, zit ook heel veel vuil (niets over mijn schoonmaakkunsten zeggen). Misschien dat daardoor de knop al niet ver genoeg ingedrukt kan worden. Dus eerst maar gewoon schoonmaken en kijken of dat al voldoende helpt.

Hoera, de pit werkt. Dus maar preventief bij alle pitten het rubber ringetje schoon gemaakt. De knop die kuren begon te vertonen doet het nu ook weer gewoon.

Wie weet had dit ook invloed op de vonkenschieter. Eerst maar eens beginnen met de stekker er weer in te steken. En zo waar. We kunnen het gasstel weer gebruiken zoals het bedoeld was. Hebben we daar jaren voor lopen klungelen. Maar het scheelt wel mooi een nieuw gasstel uitzoeken en installeren. In totaal was dit nog geen half uur werk, inclusief zoeken op internet.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten