We hebben een ouderavond meegemaakt, foreldre= ouders, møte= vergadering/ontmoeting/bijeenkomst. Van de 24 kinderen die er in de klas zaten, waren er van zo'n 18 de ouders aanwezig. In de meeste gevallen waren beide ouders aanwezig. Als er maar een ouder was, was dat even vaak de vader als de moeder. Dat is wel wat anders dan de ouderavonden van de basisschool in Nederland. Zowel de opkomst die veel groter was, als het aantal vaders dat aanwezig was. Als ik het vergelijk met de ouderavonden op de middelbare school verschilt het niet zo heel erg.
De onderwerpen waren grotendeels hetzelfde als in Nederland, lunchpakketje, gymkleding, douchen na het gymen, vrij vragen, antipestbeleid, etc. Wat nieuw was, was dat er een klassekas gesticht werd, om met de klas sociale aktiviteiten uit te voeren, zoals samen eten bij Dolly Dimples bv. Alle ouders werd vriendelijk verzocht om daar een bijdrage aan te leveren. Maar met de nadrukkelijke opmerking dat het niet verplicht gesteld kon worden. Het was ons alleen niet duidelijk of de 200 kronen die daarvoor gevraagd werden maandlijkes of eens per jaar gedoneerd moesten worden.
Wat ook anders was, was de klassetur. Die valt niet onder de verantwoordelijkheid van school. Een klas heeft drie dagen in het jaar om op tur te gaan. De leraren kunnen mee, als ze gevraagd worden door de klas, maar de verantwoordelijkheid voor de tocht blijft bij de ouders liggen. Nu snap ik ook Romke beter. Die had het erover dat ze misschien met de klas in de gymzaal zouden slapen, maar dat er dan ouders bij moesten wezen. Ik dacht toen, "maar als school dat organiseert moeten de leraren er toch bij zijn?" maar dat wordt dan gezien als iets dat door de klas en niet door de school georganiseerd wordt. Dat verklaart ook wat meer waarom alle kassen zo hard hun best doen om geld bij elkaar te sprokkelen voor de klassetur. In Nederland gaat dat vanuit de ouderbijdrage die vrijwillig verplicht is. Dus eigenlijk ook door jezelf betaald wordt. Dus eigenlijk is het niet anders, behalve de manier van aan het geld te komen.
Vrij vragen gaat hier redelijk makkelijk. Maar de regels zijn sinds dit jaar verandert. Er wordt nu bijgehouden hoe vaak je weg bent, zodat aan het eind van de ungdomsskole aangegeven kan worden hoeveel onderwijs je daadwerkelijk genoten hebt. In Nederland worden zelfs de uren geregistreerd, en dat al vanaf de basisschool. Hier was het dus blijkbaar tot vorig jaar alleen op de videregående skole, dus de bovenbouw van de middelbare school. Als je vervolgens verlof krijgt om weg te gaan, krijg je een formele brief thuis met daarin alle wetten en regels aangehaald op basis waarvan je vrij krijgt, maar ook duidelijk gesteld dat de leerling zelf verantwoordelijk is voor het bijblijven met de lesstof.
Verder werden er nog twee ouders gevraagd om als klassekontakt te dienen en twee waarnemers, die volgend jaar dan klassekontakt zouden zijn.
De schoolverpleegster kwam ook nog even langs om zich voor te stellen, en om te vertellen dat Noorwegen een van de laatste landen is waar tegen TBC ingeënt wordt. Wat ze er verder over vertelde kon ik niet helemaal volgen. Dat moet ik dus nog uitzoeken. Ze vertelde ook dat je met allerhande problemen zelf kontakt met haar op kan nemen, of dat de leerlingen dat zelf ook kunnen doen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten