zondag 16 juni 2024

Hemelwaterafvoer

Het regende. We keken eens naar buiten en het bleek dat het pad langs de achtergevel netjes op afschot lag. Alleen helaas richting gevel en niet richting grasveld.

Gezien de verwachting dat het alleen maar vaker en meer zou gaan regenen leek het ons verstandig om het pad dan maar op afschot richting grasveld te laten leggen. En als we toch bezig waren zouden we waterpasserende stenen nemen om meer water op te vangen. Nog wat verder nadenkend wilden we ook veel water opvangen voor de droge periodes. Al nadenkend en tekenend kwamen we erop dat het pad ook maar verhoogd moest worden want in de 30 jaar dat we hier wonen is de grond toch wel een beetje verzakt. En als het pad verhoogd werd moest ook het grasveld verhoogd voor een goede aansluiting

Met de tekening en ideeën vroegen we een offerte aan.

tekening tuin

We schrokken van de prijs. Niet dat hij onredelijk was, alleen hadden we ons niet gerealiseerd dat overal natuurlijk een prijskaartje aanhangt. Na nog eens nadenken besloten we om de huidige klinkers te hergebruiken. Heel veel toegevoegde waarde zouden waterpasserende stenen niet hebben in onze tuin. Ook meegewogen dat de nieuwe stenen gemaakt en aangevoerd moesten worden en de oude afgevoerd. Ook besloten we om het voorwerk van het zwart maken van de grond en het eruit halen van de oude bestrating zelf zouden doen. Evenals het grasveld ophogen. Dat gaf voldoende lastenverlichting. De tuinman zou de fundering voor de kuubvaten gaan doen en opnieuw straten.

De kuubvaten hadden we al gekocht zodat we een betere inschatting konden maken waar ze het beste geplaatst konden worden. Alleen stonden ze natuurlijk gigantisch in de weg bij het eruit halen van de bestrating. We hebben ze dus zo lang maar op het terras gezet. Hetzelfde gold natuurlijk voor de eruit gehaalde stenen. Die hebben we op pallets in de tuin gelegd


En daarna kwam de tuinman. Waar wij toch een paar weken rustig aan bezig waren geweest om het voorwerk te doen was hij in een dag klaar met het ophogen en opnieuw straten. Daar heb ik wel afgunstig naar gekeken. Wat een vaklui.

Wat de fundering van de kuubvaten betreft had hij een wat grotere klus. Voor de onderheiing moest eerst de poort afgebroken worden omdat de machinerie er anders niet door kon. Dat had hij vergeten op te meten. Daarna werden er hardhouten palen de grond in gemept. Dat kostte de nodige moeite. Wat ons vertrouwen gaf dat de fundering het gewicht van volle kuubvaten zou kunnen houden. Op die hardhouten palen werden betonplaten gelegd waarop wij dan weer de kuubvaten zetten.
Voor de kuubvaten werd een wadi aangelegd voor de overstort van de kuubvaten.


En toen was het werk weer voor ons. Regenpijp aanleggen langs de schutting, t-stuk om hem over 2 vaten te laten verdelen, aansluiting op de regenpijp van het dak.


En natuurlijk de ophoging van het grasveld. 120 zakken van 40 liter grond laten komen. Het gazon eerst met een frezer bewerken zodat de grond niet als een kussen op het oude gazon zou komen, daarna omspitten en egaliseren, de grond uitstorten en opnieuw egaliseren. Uiteindelijk de graszoden neerleggen. Het resultaat was een supervlak, groen en onkruidvrij grasveld.


Daar waren we eerst heel trots op, maar na een poosje vonden we het toch wel erg steriel en zag het er toch heel kunstmatig uit. Gelukkig kwam meneer Mol na een paar weken zijn opwachting weer maken en hebben we in de tussentijd de eerste molshopen alweer in het grasveld. Het onkruid zal ook wel komen.


En toen maar wachten op de regen. Heel spannend, die eerste regenbui. Het geheel leek te werken. Alleen wordt het ene kuubvat sneller gevuld dan het andere. Maar tegen de tijd dat ze allebei vol waren bleek het andere kuubvat veel harder over te stromen dan het ene. Daar moeten we nog eens naar kijken.
De wadi deed het ook goed. Op een gegeven moment stroomde de kuubvaten zo hard over dat de wadi gevuld raakte. Conform verwachting viel hij binnen een uur na het ophouden van de regen weer droog.


Behalve alle lichamelijke arbeid wachtte na afloop nog een klein klusje. De subsidieaanvraag. Omdat de pot voor 2023 leeg was kon die pas vanaf 1-1-2024 gedaan worden mits het werk niet langer dan 3 maanden geleden was uitgevoerd. Omdat we op 11-11-2023 de regenpijp doorzaagden en dus toen de hemelwaterafvoer niet meer op het riool uit lieten komen zaten we daar ruim. Ondanks dat toch maar op 1-1 de aanvraag indienen omdat je nooit weet hoe snel zo'n pot weer leeg is.
Je komt bij een online formulier waar ruimte is voor 4 bonnetjes voor de kosten. Wij hadden er 6. Dat was het eerste probleem. Omdat we ruim meer kosten hadden gemaakt dan dat we subsidie nodig hebben selecteer je dus de hoogste bonnetjes. Dan moeten die bonnetjes ge-upload worden. Je kon slepen of selecteren. Maar wat ik ook deed, er opende een nieuw tabblad in de browser om de pdf te laten zien ipv dat er iets ge-upload werd. Na een half uur pielen toch maar het 4-ogen principe toegepast en Martijn gevraagd of hij zag wat er niet klopte. Hij zag het zo ook niet maar suggereerde kortere namen aan de files te geven. En zo waar, dat werkte. Dus uiteindelijk alle pdf's en foto's van voor en na de actie ge-upload.

Dan was er nog een knop over, 'verzenden'. Met een zucht van verlichting klikte ik daarop. En natuurlijk had ik te vroeg gezucht. Er kwam een foutmelding 'can not verify reCaptcha, please try again'. En alles wat ge-upload was, was weer weg met foutmeldingen dat er geen foto's en bonnetjes waren. Dus weer alles uploaden, weer op verzenden klikken, weer dezelfde foutmelding. Toen had ik het wel gehad.

De volgende dag, 2-1, heb ik alles netjes op de mail gezet zoals ze het in het formulier hadden uitgevraagd en verzonden inclusief de opmerkingen over de problemen met het formulier. Vandaag, 9-1, heb ik er maar eens achteraan gebeld omdat ik nog niets gehoord had. Gelukkig hadden ze het in goede orde ontvangen en zou ik volgende week horen of we geld krijgen.

Op 3-1 kregen we een mail met de ontvangstbevestiging, een excuus voor de problemen met het formulier en dat ze nog wat aanvullende informatie misten. Meteen het weekend opgestuurd en nu krijgen we binnen 8 weken te horen of het toegekend wordt. Duimen draaien dus.

En ja, we hadden alles goed ingevuld en onder voorwaarde dat we de boel netjes onderhielden hebben we de subsidie binnen gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten