zondag 17 oktober 2010

Herfst

Nu de nachten langer worden, is er weer een groot verschil met Tromø. Sowieso ging het daar veel sneller, het lengen van de nachten. Maar een ander groot verschil is de donkerte van de nacht. De lichtvervuiling is hier duidelijk veel groter. Je ziet wel wat sterren aan de hemel, maar niet zo vol als daar.
Een ander groot verschil is het herfstweer. De spinnewebben vol dauw en spin, de langzaam kleurende bomen, de grondmist, de vochtige herfstlucht die je opsnuift. Daar zag je onze boom binnen de kortste keren van groen naar geel gaan, dauw was er niet, grondmist ook niet en vochtige herfstlucht kon je al helemaal wel schudden.

Jitske is veel beter geworden in Engels, sinds we in Noorwegen gezeten hebben. Romke merkt nog steeds dat hij het fijn vindt dat er gewerkt moet worden. Ik merk nog steeds dat er hier meer lawaai is en de mensen drukker zijn.

De eerste Nederlandse verjaardag verschilde van de Noorse. Ik had niemand uitgenodigd en er is ook niemand gekomen. Maar in Noorwegen waren er veel meer mensen die via Skype nog even feliciteerden. Dat is toch een groot verschil, alle mensen waar we toen een regelmatig skypecontact mee hadden, daar hebben we nu geen skypecontact meer mee. Ook geen regelmatig telefooncontact oid. Dat zal toch wel een beetje zitten in het feit dat we nu veel dichterbij zitten en je zult elkaar toch wel tegen het lijf lopen.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten