maandag 21 juni 2010

Lerarenopleiding

Er zijn uiteraard verschillende opleidingen voor de verschillende soorten leraren. Er is de voorschoolse leraar (crecheleidster ongeveer), leraar voor de 1e tot de 7e klas, leraar voor de 5de tot de 10de klas. Daarnast zijn er opleidingen als lektor in talen en lektor in exacte vakken.

De voorschoolse leraar krijgt een opleiding van drie jaar, met 20 weken praktijk. Driekwart jaar gaat op aan pedagogiek, de rest wordt verdeeld over wiskunde, naturvak, drama, muziek, religie, noors.

De leraar voor de 1e tot de 7e klas, dus de basisschool, heeft een opleiding van vijf jaar, krijgt vier schoolvakken en 20 weken praktijk. Uiteraard ook zaken als 'de school als lerende organisatie', die zaken nemen ongeveer twee jaar van de vijf. Van die vier vakken krijgt iedereen Noors en wiskunde en er is de eis, net als bij ons op de Pabo, dat ze minstens een drie hebben voor wiskunde en Noors. Die vier schoovakken worden alle vier ongeveer een half jaar gegeven.

De leraar voor de 5de tot de 10de klas, dus de laatste twee klassen basisschool en de onderbouw middelbare school, heeft ook een opleiding van vijf jaar. Qua pedagogiek, etc hebben ze ongeveer een jaar, drie schoolvakken en 20 weken praktijk. De drie schoolvakken zijn onderverdeeld in een vak van 2 jaar, van 1 jaar en van een half jaar. Ook hier geldt, dat de studenten minimaal een drie voor Noors en voor wiskunde moeten hebben.

En dan de lektoren. Die geven les op de bovenbouw. Ze hebben een opleiding van vijf jaar en moeten ook minimaal een drie hebben voor Noors en wiskunde. Ongeacht de richting, krijg je hier twee vakken waarin je uiteindelijk bevoegd zal worden. Van de vijf jaar gaat er een jaar naar praktisch pedagogische opleiding. Maar hoeveel tijd daarvan je daadwerkelijk voor de klas staat om te oefenen kon ik niet terugvinden.

Bovenstaand is de nieuwe lerarenopleiding, waar meer aandacht aan de vakkant wordt gegeven dan vroeger. Dit, omdat Noorwegen zich bewust begint te raken van het feit dat het fijn is als je inwoners ook wat geleerd hebben als ze van school komen.

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten